10 Ocak 2011 Pazartesi

2011'de 70 bin memur alımı

2011'de 70 bin memur alınacak, kamudaki maaş zammı yüzde 13,7
ERCAN BAYSAL - 16.10.2010

Bütçe çalışmalarını tamamlayan Maliye Bakanlığı'ndan sözleşmeli personele müjde geldi. Yılbaşından itibaren 150 bin sözleşmeli personel aile yardımı ödeneği alabilecek.

Buna göre devlet memurlarında olduğu gibi evli olup eşi çalışmayan sözleşmeli personel 110 lira aile yardımı alacak. 0-6 yaş arasında çocuğu olan sözleşmeli personele aylık 30 TL, 6 yaşın üzerindekilere ise 15 lira ödeme yapılacak. Devlet memurlarına çalışmayan eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneği de 20 lira artırılarak 90 liradan 110 liraya çıkarılacak. Aile yardımı ödeneğinin maliyetinin 133 milyon lira olduğunu bildiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 bütçesinde kamu görevlilerinin gözetildiğini söyledi. Şimşek, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak artışlar sonucunda şu an bin 300 TL olan aile yardımı dahil en düşük memur maaşının bin 532 liraya yükseleceğini söyledi. Kamuya personel alımlarının devam edeceğini aktaran Bakan Şimşek, gelecek yıl 60-70 bin civarında memur alınacağını bildirdi. 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığı ise yüzde 13,7 oranında artacak.

Maliye Bakanı Şimşek, 2011 yılı merkezî yönetim bütçe verileri ve bu yılın ocak-eylül dönemine ilişkin ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni yıla yeni zamlarla girilmeyeceğini müjdeleyen Bakan Şimşek, "2011'de vergide ne artış ne de düşüşü öngörmüyoruz." dedi. 2010 yılı bütçe ödeneklerine yatırımlar için ilave 11 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildiren Şimşek, "Yatırımlara ilave ettiğimiz bu tutar olmasaydı 2010 yılı bütçe açığımız yüzde 4 yerine muhtemelen yüzde 3'ün biraz altında gerçekleşecekti." dedi. Bakan Şimşek'in verdiği bilgilere göre bu tutarın 7,5 milyar liralık kısmı duble ve otoyol yapımlarında kullanılmak üzere Karayolları'na aktarıldı.

Dokuz ayda bütçe açığı yüzde 50 azaldı

2010 yılının Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak 21,3 milyar lira olduğunu açıklayan Şimşek, faiz dışı fazlanın geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3,8 kat artarak 18 milyar lira olduğunu ifade etti. Maliye Bakanı, bu ilk 9 aylık dönemde toplam bütçe gelirlerinin yüzde 20 artarak 187,5 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Bütçe giderlerindeki artışın ise yüzde 6'da kaldığını kaydetti. Bütçe açığının 44,2 milyar lira olmasının öngörüldüğünü kaydeden Şimşek, yıl sonunda 50,2 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığının 6 milyar lira azaldığını kaydetti. Vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusuna da değinen Bakan Şimşek, yapılandırma çerçevesinde Maliye'nin toplam alacağının 40 milyar lira olduğunu açıkladı. Kredi kartı borçlarının kamu alacağı olmadığını hatırlatan Şimşek, bunun kapsama alınmasının bankaların inisiyatifinde olduğunu aktardı.

BÜTÇEYİ ÖTV SIRTLAYACAK*

Gelir Vergisi 47,3 milyar TL

Kurumlar Vergisi 23,1 milyar TL

Dahilde alınan KDV 26,8 milyar TL

İthalde alınan KDV 41 milyar TL

Özel Tüketim Vergisi 61,1 milyar TL

Motorlu Taşıtlar Vergisi 5,9 milyar TL

BSMV 4,3 milyar TL

Harçlar 7,8 milyar TL

Damga Vergisi 5,7 milyar TL.

*2011 yılı vergi gelir tahminleri
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1040796&title=2011de-70-bin-memur-alinacak-kamudaki-maas-zammi-yuzde-137

Ekonomide 2011 yılı tahminlerim
MAHFİ EĞİLMEZ

30/12/2010

Tüm tahminler olağanüstü değişikliğin olmayacağı mevcut durumun süreceği ortama göre yapıldı.

2010 yılının son yazısını 2011 yılı tahminlerine ayırdım. Niceliksel tahminlerimi aşağıdaki tabloda bilginize sunuyorum. Tablodan önce niteliksel değerlendirmelerimi sıralayayım.
2011 yılında cari açığın büyüyerek devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu açığın önemli bir bölümünün yine sıcak para ile karşılanacağını bekliyorum. Merkez Bankası’nın politika faizinin seçimlere kadar düşük kalacağını, ondan sonra artmaya başlayacağını düşünüyorum.
Cari açığın büyümesiyle birlikte bütçe açığının tahmin edilenden daha da düşük çıkacağını tahmin ediyorum. Buna karşılık enflasyonda önemli bir değişiklik olmasını beklemiyorum. Çünkü görülen o ki 2011 yılında petrol fiyatları yüksek düzeyde seyredecek. Ayrıca emtia fiyatları da yüksek kalmaya devam edecek.

En zoru dolar kuru
Böyle bir tahminler setini hazırlarken tahmin edilmesi en fazla gerekli olan şeylerin başında dolar kuru geliyor. Bunun tahmini her zaman çok zordur, üstelik bu zorluk kriz ortamlarında daha da artıyor. Ben Türkiye’ye sıcak para girişinin devam edeceğini, buna karşılık sıcak para önlemlerinin bir miktar etki yapacağını ve dolayısıyla dolar kurunun 1.5 ile 1.6 TL arasında bir yerlerde olacağını tahmin ediyorum.
2001 krizine gelene kadar yüzde 8 dolayında bir işsizlik oranıyla karşı karşıya bulunan Türkiye’de, o krizden sonra bu oran yüzde 10’lara yükseldi ve bir daha da eski düzeyine inmedi. Küresel krizle birlikte yüzde 14’lere yükselen işsizlik oranı yılın ikinci yarısında yüzde 12 dolayına geriledi. Bundan sonrası ise daha güç görünüyor. İşsizlik oranı benim tahmin setimde yüzde 11 ile 12 arasında takılıp kalacak gibi duruyor.
2011 yılına ilişkin bazı başka göstergeler de önem kazanıyor: Bunlardan birisi petrol fiyatları. Yapılan tahminler petrol fiyatlarının 100 ile 120 dolar/varil düzeyinde bir yerlerde olacağını gösteriyor. Benim beklentim petrol fiyatının 100 dolar/varile daha yakın bir düzeyde oluşması biçiminde. Altın fiyatlarının ise daha da yukarı gideceğini tahmin ediyorum. Dolar ve euro gibi iki rezerv paranın basıldığı ekonomilerin durumunun parlak olmaması bu düşünceyi haklı kılıyor.
Türkiye açısından en önemli sorunların başında Avrupa Birliği’nin ekonomik durumu geliyor. Eğer İrlanda ve Yunanistan sorunu yıl içinde çözüm yoluna giremezse ve hele bir de başka ekonomiler bunlara eklenirse 2011 yılı AB için dönüm yılı olabilir. Hiç kuşkusuz burada olumsuz bir dönümden söz ediyorum. Böyle bir olasılığın gerçekleşmesi halinde ise Türkiye’nin ihracatı büyük bir sıkıntıyla karşılaşabilir.
Belki değinmek bile yersiz ama yine de hatırlatmakta yarar görüyorum: Bütün bu tahminler olağanüstü değişikliklerin olmayacağı, aşağı yukarı mevcut durumun devam edeceği bir ortama göre yapılmış tahminlerdir
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&Date=30.12.2010&ArticleID=1034503

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder