10 Ocak 2011 Pazartesi

FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR

Gıda fiyatlarıyla yükselen enflasyon yine aynı nedenle düştü. Merkez Bankası'nın yıllık yüzde 6.5 olarak hedeflediği enflasyon 2010 yılını yüzde 6.4'le kapattı İhracattaki toparlanma hedeflerin üzerine çıktı. 2010 için 111.7 milyar $ beklenen ihracat 113.7 milyar $'a ulaştı. Dış satımda çıta yükseldi, bu yılki hedef 127 milyar $

Dünya ülkelerin iflaslarını tartışırken Türkiye ekonomisi 2011 yılına geçen yıl için açıkladığı hedefleri birer ikişer tutturarak giriyor. 2010 yılı yıllık enflasyonu gıda ile normale döndü ve yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 6.40 ile 2010 için açıklanan hedefi tutturdu. İhracat ise hedeflenen düzeyin de üzerine çıktı ve 2010'u 113.7 milyar dolarla tamamladı. TÜİK verilerine göre enflasyon 2010'da geçen yıla göre 0.13 puan düşüşle yüzde 6.40'a indi. Bu Merkez Bankası'nın yüzde 6.50'lik hedefinin 0.1 puan farkla tutturulması anlamına geliyor. Aylık enflasyon yüzde 0.3 düşüşle yılı kapatırken eksi enflasyonun en önemli nedeni yüzde 2.66 gerileyen gıda fiyatları oldu. İşte 2010 yılı enflasyonundan satırbaşları: Enflasyonun yaramaz çocuğu gıda yıl boyunca Merkez Bankası başta olmak üzere enflasyonla ilgili tahmin açıklayan herkesi yanılttı. Yıl içinde çift hanelere çıkan gıda fiyat endeksi, aralıkta da yüzde 2.66 düşerek tahmin yapanları şaşırttı. Enflasyonun en önemli nedeni gıda fiyatları 2010'u yüzde 7.02 artışla kapattı. Yılın ilk çeyreğinde de düşüşün sürerek enflasyonu yüzde 5'in altına çekmesi bekleniyor. Tabi yeni sürprizler yapmazsa!
Yılın en çok artan ana harcama kalemi ise yüzde 24.66 ile içki-sigara oldu. Burada yapılan vergi zamları etkiliydi.
İçki-sigaradan sonra fiyatların en hızlı arttığı alt kalemler; lokanta ve otel (yüzde 9.76), ulaştırma (yüzde 6.78) oldu. Ulaştırmadaki artışta yükselen yakıt fiyatları nedeniyle yapılan zamlar etkiliydi.

FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR
Çekirdek enflasyonda oranlar düşük olsa da aralıkta yukarı kıpırdanma gözlendi. TÜFE'den mevsimlik ürünler hariç tutularak hesaplanan enflasyon aralıkta yüzde 0.61 oldu ve 2010'u yüzde 6.43 ile tamamladı. Enerji fiyatları hariç TÜFE ise yüzde 5.83'e düştü. Bir başka deyişle TÜFE artışında son aylarda enerji fiyatlarının önemli etkisi var. Merkez Bankası'nın da dikkatle izlediği "enerji, gıda, içki-sigara ve altın fiyatları hariç TÜ- FE" ise yıllıkta yüzde 2.99 ile resmi enflasyonun 4.4 puan altına indi. Bu da enflasyonu belalısı bu dört kalem olarak da okunabilir. Çekirdekte sınırlı yükselişe karşın düşük seviye Merkez Bankası'nın da elini rahatlatıyor. Bu da yeni bir faiz indiriminin önünü açıyor.
Üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 1.3 yükselerek beklentilerin üzerinde geldi. Böylece ÜFE 2010 yılını yüzde 8.9'la kapattı.

Türk ekonomisi ayrıştı

* TARIK YILMAZ
* 17.12.2010

Finans dünyasında yaptığı isabetli tahminlerle tanınan Tatlı Cadı lakaplı Wall Street analisti Meredith Whitney, Türkiye'deki ekonomik çeşitliliğin işsizlik riskini azalttığını belirterek, "Bu, Türkiye'yi Avrupa'nın önüne çıkarıyor" dedi

İsabetli tahminleriyle dünya piyasalarında sözü dikkatle dinlenenlerden biri Meredith Whitney. Wall Street analisti Whitney'in lakabı 'Tatlı cadı'. Cadılığı öngörülerinde tatlılığı yüzünde. Tatlı Cadı, CNBC-e'nin kuruluşunun 10. yıl etkinliği kapsamında düzenlenen "Geleceği Görmek: Ekonomide 1000 günde neler olacak?" konulu konferansta, Türkiye'den çok kendi memleketi ABD'yi anlattı. Aslında pek de iyi konuşmadı. Çünkü Whitney'e göre krizde, özellikle krizin en büyük nedeni konut fiyatlarında yüzde 7-8'lik ikinci bir düşüş bekliyor ve 15 milyonu geçen işsizlik konusunda endişeleniyor. Tatlı cadı, daha önce de birçok kez dikkati çektiği ABD'deki borç içindeki eyaletlerin durumunun giderek kötüleşmesinden başladı konuşmasına." ABD'de önümüzdeki 6 ay ve ötesi kritik bir dönem olacak" diyen Whitney, geçmişte federal düzeyde destek alan eyaletlerde 700 milyar dolarlık kurtarma planından aldıkları kaynak biteceği için yakın gelecekte sıkı kemer sıkma politikalarının hayata geçirileceğini söyledi. Whitney, ABD'deki vergi indiriminin uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine, bu kırılgan ortamda vergiyi artırmayı kimsenin istemeyeceğini belirtti ve başka bir endişesini salondakilerle paylaştı:

FED SİYASİ BİR KURUM OLDU
"Beni asıl endişelendiren, işsizlik maaşının süresinin 3 yıla yükseltilmesi. ABD'de 5 milyon iş ilanı, 10 milyon da işsiz var. İnsanlar, işsizlik maaşını kaybetmemek için iş başvurusu yapmıyor. Fed bu şekilde para basmaya devam ederse bu ciddi bir şekilde enflasyona yansır, bu da fiyatlara, borsaya, her şeye yansır. Orta sınıf Fed'in politikalarından fayda sağlamıyor tek fayda sağlayan Wall Street zenginleri. Bence hükümet sorumluluk almak istemiyor, bütün sorunları Fed'in çözmesini bekliyor. Fed, siyasi bir kurum haline geldi.'' Türkiye ile ilgili sunumu ise fazla güçlü değildi. Anlaşılan ABD kaygıları onun diğer alanlara odaklanmasını engelliyor. Ancak yine de Whitney, sanayi, ticaret ve tarım sektörleri arasında iyi bir bölümlendirmesi olduğunu belirterek bu durumun Türkiye'yi Avrupalı diğer ülkelere göre ön plana çıkardığına dikkat çekmeyi ihmal etmedi. Whitney, Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeli açısından önemli konumda bulunduğuna, ekonominin çeşitlilik arz ettiğine işaret etti. Whithey ekonomideki çeşitliliğin de işsizlikle mücadelede önemli bir unsur olduğunu söyledi.

2011'de Bütçe Açığı 33,5 Milyar Lira

10.Ekim.2010
2011'de Bütçe 33 Milyar 493 Milyon TL, 2012'de 32 Milyar 261 Milyon TL, 2013'de 24 Milyar 359 Milyon Lira Açık Verecek.

Yüksek Planlama Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Mali Plana (2011-2013) ilişkin Kararına göre, 2011 yılında bütçe 33 milyar 493 milyon lira, 2012'de 32 milyar 261 milyon lira, 2013'de 24 milyar 359 milyon lira açık verecek. Söz konusu tarihlerde sırasıyla faiz dışı fazla 14 milyar 7 milyon lira, 20 milyar 239 milyon lira, 25 milyar 641 milyon lira olacak
VOB'da düşük faiz isyanı

* TARIK YILMAZ
* 03.12.2010

VOB müşterisi isyanda! Sebebi, teminat olarak Takasbank'a yatırdıkları 1 milyar liraya % 1.75 faiz verilmesi. VOB müşterisi "Piyasada faiz % 6-7, bizim paramız % 1.75'le Merkez Bankası'na veriliyor" diyor. Değişim için gözler VOB yönetiminde...

Türkiye'nin en cömert yatırımcısı Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) yatırım yapanlarmış! Sebep; VOB'un teminat için Takasbank'a gönderdiği 1 milyar lirayı bulan paranın Merkez Bankası'nda yüzde 1.75'den gecelik repo yapılması... Paralarının çok düşük faizle değerlendirilmesi üzerine müşteriler VOB'daki aracı kurumlarına; "Piyasada faizler yüzde 6-7'lerdeyken bizim paramız neden yüzde 1.75 ile Merkez Bankası'nda değerlerdiriyor" şeklindeki isyanında bulunduğunu öğrendik. Aracı kurumlar müşterilerinden gelen serzenişleri VOB'a iletmiş şimdi bir an önce bu cömert davranışın son bulmasını istiyorlar. VOB tarafı "Çalışmalar sürüyor" diyor. VOB yatırımcısının isyanına neden olan düşük faiz konusunu şöyle açıklayalım:
VOB yatırım yapan yatırımcılar, işlem yaptıkları anda parasını teminata vermek zorunda. Bu teminatların nakit tutarı, VOB yetkililerinden aldığımız bilgilere göre 1 milyar lirayı buluyor.
VOB, kendisine teminat olarak verilen bu 1 milyar lirayı Takasbank'a gönderiyor. Takasbank parayı yıllardır güvenilir merci olan Merkez Bankası'na parkediyor.
Merkez Bankası ile bankaların arasında gecelik faiz farkı çok küçük olduğu için (örneğin piyasa yüzde 6 iken Merkez yüzde 5.75 ödüyordu) bugüne kadar fazla bir sorun yaşanmıyordu.

BAYRAM SONRASI FARKEDİLDİ
Ta ki iş Merkez Bankası'nın Kurban Bayramı'ndan hemen önce 12 Kasım 2010'da borç alma faiz oranını (piyasanın para yatırdığında Merkez'in ödediği faiz anlamına geliyor) yüzde 5.75'den 4 puan düşürerek yüzde 1.75'e çekti. Çünkü Merkez Bankası böylece piyasa oyuncularına "Ben paranıza yüzde 1.75 faiz veriyorum. Siz kendi aranızda para alıp-satın" mesajı verdi.
Bu piyasaya mesaj VOB'da sorun oldu. Çünkü Merkez faizi indirince Takasbank'ın Merkez Bankası'na yatırdığı 1 milyar liranın faizi de yüzde 5.75'ten yüzde 1.75'e düştü. Kurban Bayramı sonrasında durumu farkeden VOB müşterileri aracı kurumlara isyanını iletmeye başladı. Kaba bir hesapla aradan geçen 20 günde 2.3 milyon liralık kayıp yaşandı. VOB müşterilerinin beklentisi paranın bankada değerlendirilmesi.
Yatırımcının düşük faiz isyanı aracı kurumların da konuyu VOB'a iletmesine neden oldu.
Aldığım bilgilere göre, VOB gelen uyarılar doğrultusunda Takasbank'la masaya oturmuş. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de bu bilgiyi doğruluyor. Piyasa faiz hadlerinde parayı değerlendirmek için yönetim kurulunun toplanması gerektiğini söyleyen Dönmez, detayların yakında netleşebileceğini söyledi.

Ritz olmadı, Levent Maslak'a bakıyoruz
Daha önce VOB'un vadeli işlem eğitimi vermek için Ritz Carlton'da ofis kiralayacağını yazmıştım. Ancak Ritz Carlton yönetimi, residansa dışarıdan çok yoğun ziyaretçi giriş çıkışının olmasını istemediğini VOB'a iletmiş. Bu nedenle VOB da Ritz'in kiracısı olmaktan vazgeçmiş. Levent Maslak hattında kiralık aradıklarını söyleyen Dönmez, "Kiralama için aceleci değiliz. Eğitimlerimizi şimdilik yapacak yer buluruz. Fırsat çıkınca da kendi yerimize geçeriz" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder